[ad_1]

Je herkomst is deels bepalend voor je karakter, maar kan ook stagnaties in je ontwikkeling in de hand werken. Er zijn tal van voorbeelden hoe een gebeurtenis uit het verleden of verstoorde relatie met een familielid je persoonlijke ontplooiing in de weg staat. Met een familieopstellingen opleiding, een vorm van psychotherapie, worden blokkades duidelijk en leer je ermee omgaan.

Duurzame verandering

Een duurzame verandering in je gedrag en karakter is het uiteindelijke doel. Het woord ‘duurzaam’ slaat nu eens niet op het milieu, maar op de manier waarop je voortaan in het leven staat. Door de samenstelling en herkomst van je familie te analyseren, worden patronen zichtbaar en ontdek je wie in je familie welke rol speelt, en welke invloed dat op jouw levensloop heeft. De veelal bevrijdende inzichten zorgen er in in Jip-en-Janneketaal voor dat je verderkunt. Er zijn tal van invloedrijke voorbeelden te noemen van situaties, botsende karakters en ingrijpende gebeurtenissen zoals scheidingen en sterfgevallen. Ook het verschil in generaties en tijdsbeeld speelt een rol.

Dealen met verwachtingen

Een veel voorkomend probleem is de verwachting ten opzichte van jou als kind. Ouders kunnen allerlei signalen en speldenprikjes afgeven. Bijvoorbeeld door eerder naar je werk te informeren dan naar hoe het echt met je gaat. Of door herhaaldelijk te roepen dat het zo leuk zou zijn om opa dan wel oma te worden. Het is te begrijpen dat ouders willen dat hun uitgevlogen kinderen het goed voor elkaar hebben qua werk en status, maar wanneer dit niet op de manier gaat zoals zij voor ogen hebben, kan er wrijving ontstaan. De opleiding is er niet om families op te voeden, maar om jou te laten dealen met die verwachtingen. Het gaat er uiteindelijk om dat je gelukkig bent, en niet tegen je zin een drukke baan neemt of kinderen krijgt omdat je ouders het ook zo deden.

Ambitie kan ook angst zijn

Perfectionisme en ambitie worden vaak verheerlijkt. Als deze eigenschappen je tegen gaan staan – en je vroeg of laat met een burn-out thuis komt te zitten – kan een familieopstellingen opleiding je helpen de beweegredenen te achterhalen. Ambitie is niet altijd een mooi verlangen naar succes, het kan ook staan voor bewijsdrang die gestoeld is op de angst om anderen (de familie) teleur te stellen. Een familieopstelling toont op simpele wijze aan dat succes, geld en status misschien helemaal niet je grootste drijfveer vormen. Zelfs de drie-eenheid huisje-boompje-beestje is niet vanzelfsprekend, voor hetzelfde geld koop je van je spaargeld een camper en trek je de wijde wereld in. Uiteindelijk biedt een familieopstelling je meer handvatten om de rol van familie in precies het juiste licht te plaatsen.

Het bericht Stagnatie in je ontwikkeling? Doe een familieopstellingen opleiding verscheen eerst op Jan en Jan Media.

[ad_2]

Source link