Erna van Lith genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

Erna van Lith genomineerd voor Nederlandse Portretprijs

Like
179
0
dinsdag, 03 september 2019
De BrugBERLICUM – Een jury boog zich eerder over een recordaantal (digitale) inzendingen van 1254 portretten en maakte een eerste selectie van 120. Deze werden vervolgens tijdens een live selectiedag gepresenteerd aan een zes-tal juryleden. Na een drie-tal rondes resulteerde dit in een nominatie van 50 portretten. Tot deze laatste 50 behoort ook het portret dat Erna van Lith instuurde. In september dingt ze, tijdens een expositie in slot Zeist mee naar de begeerde Nederlandse Portretprijs 2019.

Met de door haar geportretteerde Henk Maas uit Den Dungen kwam Van Lith door alle selectierondes van deze tweede editie van de Nederlandse Portretprijs. Een eerste groep van 120 geselecteerde schilders, tekenaars en beeldhouwers toonde haar werk live op 3 juni. Dit jaar was het niveau van de inzendingen bijzonder hoog en waren de onderlinge verschillen klein, aldus de jury. Laatste

De namen werden in willekeurige volgorde bekendgemaakt waarbij de naam van Erna van Lith als laatste viel. Dat stelt haar, samen met 49 andere gelukkigen, in de gelegenheid haar schilderij ten toon te stellen in slot Zeist van 1 september tot en met 17 november. De expositie heeft het beste te bieden op het gebied van hedendaagse Nederlandse portretkunst. Bezoekers aan de expositie kunnen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs. Een 7-koppige jury beoordeelt de werken nogmaals, waarna op 3 november de Nederlandse Portretprijs 2019 wordt uitgereikt.
Het genomineerde portret van Erna van Lith kwam tot stand in het gildehuis van Gilde Sint Catharina in Den Dungen. Het afgelopen jaar schilderde en tekende ze er wekelijks ‘naar model’ samen met 4 andere portrettisten. Deze groep ontstond 6 jaar geleden onder de bezielende leiding van de inmiddels overleden kunstenaar Henk Groenendaal.
De geportretteerde Henk Maas is een van de gildeleden. “Hij ging wat nonchalant zitten, zakte een beetje onderuit en keek me recht aan. Ik was meteen getroffen door het spel van licht en schaduw in zijn gezicht. Het blauwe oog aan de donkere kant ving een vonkje licht waardoor dat nog extra opviel”, aldus van Lith. Het is een sterk portret geworden. Een goeie kop van een man die je recht aankijkt, met stevige penseelstreken geschilderd. Stoer en daaronder tegelijkertijd gevoelig en kwetsbaar. Ga met eigen ogen in slot Zeist zien of het wordt uitverkoren om tot Nederlands beste portret van 2019 verkozen te worden. Het genomineerd portret van Henk Maas

Het bericht Erna van Lith genomineerd voor Nederlandse Portretprijs verscheen eerst op Jan en Jan Media.Source link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *